Glutathion

Video Glutathione
Video2 Glutathione


Glutathion (GSH) is het belangrijkste antioxidant.

Het is het belangrijkste middel in het lichaam om zich te verdedigen tegen bacterien, virussen en afwijkende eigen cellen. Het is een van de belangrijkste stoffen van het immuunsysteem.
Het is ook het belangrijkste middel voor ontgiftiging van chemische stoffen en zware metalen.

Veel mensen hebben tekort Glutathion. Het Glutathion niveau is meestal laag bij CVS/ME.

Aanzienlijke verhoging van Glutathion kan worden bereikt met een supplement. Het moet in liposomale vorm ingenomen worden omdat het anders in de darmen wordt afgebroken voor het zijn doel bereikt. Er zijn veel Glutathion supplementen die daardoor niet werken.

Het lichaam maakt zelf Glutathion aan. Maar soms niet genoeg, door een tekort van andere, voor de aanmaak belangrijke stoffen.

Hulpstoffen voor de glutathionconjugatie zijn taurine, vitamine C, vitaminen van het B-complex zoals vitamine B5, B6 B12 en foliumzuur, N-acetyl-cysteïne of NAC+ en Magnesium.

De basis voor Glutathion zijn sulfiden (
zwavelverbindingen). Die komen van nature veel voor in groenten zoals broccoli, koolsoorten, spruitjes, asperges, knoflook en uien. Andere voedselbronnen zijn witloof, avocado, cottage cheese, ei, zaden, noten en algen.

N-Acetyl-Cysteïne (NAC) is een precursor van Glutathion en kan ook de hoeveelheid Glutathion wat verhogen.
Bewegen (sporten/ wandelen) helpt ook om het niveau te verhogen. Teveel sporten verlaagt het niveau.

Het smaakt niet. Om het toch 'ongemerkt' in te kunnen nemen is het mogelijk om het in een hap dikke tomatensoep te doen, liefst met wat grove stukjes,  en dit zonder te kauwen door te slikken of met groente of tomatensap.


Flavonoïden rode wijn en druivensap en cacao

Omdat flavonoïden vooral in de velletjes en pitten van druiven zitten, heeft vooral rode wijn een gunstig effect. Bij het maken ervan worden de schillen met het sap mee gefermenteerd, bij witte wijn worden ze vooraf verwijderd. Sommige druivenrassen beschermen overigens beter tegen hart- en vaatziekten dan andere, omdat ze een hogere concentratie aan flavonoïden bevatten. Vooral Chileense cabernet sauvignon, petit syrah en pinot noir scoren op dat vlak het best. Ook in gewoon druivensap zitten flavonoïden, maar tien keer minder dan in rode wijn. Dat verschil wordt onder meer veroorzaakt door de langdurige gisting van de druivenvellen. Overdrijf niet met wijn: als je elke dag een kwart liter naar binnen giet, verhoogt je risico op borstkanker met 25 procent. Dat komt wellicht omdat wijn (en andere alcohol) het borstweefsel vatbaarder maakt voor beschadigingen én omdat alcohol kankerbevorderende hormonen in het bloed doet stijgen.

Onder de nieuwe onderzoeksdomeinen, lopende en toekomstige, behoort zeker de gezondheid van de hersenen. Het is belangrijk dat de hersenen, net zoals het hart overigens, een goede bloeddoorstroming krijgen. Ook het complexe web van de immunitaire weerstand is een populair onderzoeksdomein. Zo blijkt uit recent onderzoek, uitgevoerd bij gezonde vrijwilligers, dat de flavanolen aanwezig in cacao, mogelijk de aangeboren immuniteit stimuleren en een rol spelen in de opbouw van de verworven immuniteit. In een andere recent uitgevoerde studie door onderzoekers uit Düsseldorf (Duitsland), blijkt dat het drinken van een cacaodrank rijk aan flavanolen de weerstand van de huid ten aanzien van blootstelling aan ultraviolette stralen verhoogt. Hetzelfde onderzoeksteam publiceerde onlangs nog een andere bevinding: de microcirculatie zou door het drinken van een flavanolenrijke drank verbeterd worden. Na één uur neemt de bloeddoorstroming in de lederhuid met 70 % toe en de zuurstofverzadiging met 80 %

 

Rauwe cacao die is gemaakt van wilde criollo bonen die niet zijn gefermenteerd kunnen zeer rijk zijn aan flavonoïden. Een stukje van 10gr bevat minimaal >800 mg FC en het is dus genoeg om dagelijks een stukje van 5 gram of 10 gram te eten.

http://www.mumc.nl/actueel/nieuws/stof-cacao-herstelt-werking-van-ontstekingsremmer

 


Polyfenolen percentage in rauwe chocolade

De grootste chocoladeproducent Barry Callebaut gaat prat op een gepatenteerd speciaal productieproces — Acticoa— dat hoge polyfenolengehaltes garandeert. «Volgens onze eigen metingen zit er in onze donkere Acticoa-chocolade tot 6.000 mg polyfenolen per 100 g. Zonder toevoegingen!», zegt Herwig Bernaert van de research & development-afdeling. Barry Callebaut produceert vooral chocolade — en dus ook Acticoa — voor anderen, maar zal in het najaar ook zelf één met hoge polyfenolengehaltes op de markt brengen.

Côte d’Or Sensations Intense 70% Cacao is samen met Côte d’Or Brut 86% Cacao de enige percentagechocolade die het aantal polyfenolen expliciet vermeldt. «Een portie van 30 g (3 stukjes) bevat 84 mg polyfenolen wat overeenkomt met 50% van de totale dagelijks hoeveelheid met een antioxiderend effect.» Op de Sensations Brut 86% Cacao wordt dat ‘94 mg polyfenolen’ en ‘55%’. Dat maakt respectievelijk 280 en 310 mg per 100 g. Dat is weinig in vergelijking met de eerder aangehaalde chocolades en ook hun aanbevolen hoeveelheid is wel heel laag: 170 mg per dag. Zo’n 600 milligram als aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is volgens experten realistischer. «De chocolade is gemaakt volgens het normale proces en recept. We zetten het polyfenolengehalte er alleen maar op omdat het gezondheidsaspect de consument interesseert. Het gaat er echter vooral om dat ie lekker is», reageert Stéphanie Poncelet, group brand manager voor Côte d'Or.


Een van de wetenschappelijke methodes die wordt gebruikt voor het vergelijken van de hoeveelheid anti-oxidanten in voedingsmiddelen is ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity)

 


 

Cacoa beans contain 10,000 milligrams (10 grams) per 100 grams of flavonol antioxidants!

Cocoa is a fruit. Raw cocoa has the highest antioxidant value of all the natural foods in the world
.
When it comes to supplying your body with effective antioxidants, no other natural food can even come close.

Rauwe chocolade 100g = 1800 mg Polyphenol Antioxidants
Commercial chocolate bars typically contain a flavonol content per 100 grams = 500 milligrams.

Orac cacaopoeder rauw onverhit 955 tov cacaopoeder geroosterd en verhit 260

Cocoa from different varieties exhibited differences in polyphenols content by up to 4-fold
They found that the highest phenolic content was in Malaysian beans followed by Sulawesian, Ghanian and Côte d’Ivore.

Cocoa beans undergo various stages of processing before turning into raw cocoa (fermented and dried cocoa beans) and cocoa-based products.
Fermentation is considered as one of largest influences on flavonoid levels in chocolates
Fermentation is one of the steps involved in the production of cocoa beans. This step is crucial in determining the quality of cocoa aroma.

Almost 90% of polyphenols are lost from fresh cocao beans during fermentation.

In practice, cocoa manufacturers  blend the unfermented, partly fermented and fully fermented beans, to obtain the desired flavour characteristics
Raw cocoa beans contain over 300 chemically identifiable compounds. This makes cocoa one of the most complex food substances on Earth.

Recente studies hebben aangetoond dat in de cacaoboon een aanzienlijk hoger volume ‘polyfenolen’ aanwezig is dan in rode wijn. Verder onderzoek heeft uitgewezen dat deze ‘anti-oxidanten’ uit de cacaoboon veel actiever zijn dan vitamine E.


 

High cocoa polyphenol rich chocolate improves the symptoms of chronic fatigue

T Sathyapalan1, P Campion1, S Beckett2, AS Rigby1 & SL Atkin1

1University of Hull, Hull, United Kingdom; 2Nestlé PTC, York, United Kingdom.


Background

Chronic fatigue syndrome (CFS) is a debilitating condition and associated with a reduced quality of life. There are data suggesting neuro-endocrine axis involvement in CFS including disturbance in hypothalamic-pituitary-adrenal axis, growth hormone axis, opioidergic system and interactions with 5-Hydroxy Tryptamine (5-HT) system. Studies with selective 5-HT-releasing agents, using prolactin or cortisol responses to stimulation, found evidence of enhanced serotonergic responses in patients with CFS. Cocoa is known to increase neurotransmitters like phenyl ethylamine, serotonin, and anandamide in the brain.

Objective

To study the effect of high cocoa polyphenol rich chocolate in patients with Chronic Fatigue Syndrome.

Design

Double blinded, randomised, placebo controlled fashion using high cocoa polyphenol rich chocolate in comparison to simulated iso-calorific chocolate dyed brown as placebo.

Results

Ten patients were enrolled in the study of which 5 patients completed both arms. The Chandler Fatigue Scale score improved significantly after 8 weeks of the high cocoa polyphenol rich chocolate phase (32.6 vs. 22.0 p value 0.012) and, interestingly, fell significantly when patients were given simulated iso-calorific chocolate (25.3 vs. 28.6 p value 0.026). The residual function, as assessed by the London Handicap scale, also improved significantly after the active phase (0.485 vs. 0.628 p value 0.018). The mean weight before and after the placebo arm were also unchanged (73.43 kg vs. 73.85 kg, respectively p value 0.345). Anecdotally, two patients were able to return back to work after having had their symptoms for a 2 year period and continued on high cocoa polyphenol rich chocolate.

Conclusion

High cocoa polyphenols rich chocolate 15 g three times daily improved fatigue and function in patients with chronic fatigue syndrome over a period of 8 weeks compared to simulated iso-calorific chocolate. Whether hormonal modulation by this high cocoa polyphenols rich chocolate also occurred needs clarification.


Endocrine Abstracts (2006) 12 P68



Dark chocolate
 

Study finds dark chocolate reduces symptoms of chronic fatigue syndrome Print E-mail
Written by Matthew Hogg BSc (Hons)   
Thursday, 04 January 2007 01:00
 

 

Chronic fatigue syndrome patients who ate small amounts of specially formulated dark chocolate every day showed significant reductions in fatigue in a placebo controlled trial.

 

Dark chocolate has received a lot of attention in recent years for its potential health benefits. Studies have found it may help reduce the risk of heart disease, cancer, and stroke. It has also been shown to have pain killing properties, amongst other benefits. Now a new study has found that a specially formulated dark chocolate can reduce self-reported levels of fatigue in chronic fatigue syndrome patients.

 

The study was carried out by a team of researchers at Hull and East Yorkshire Hospitals NHS Trust in the UK, headed by Professor Steve Atkin, a Consultant Endocrinologist.

 

A group of chronic fatigue syndrome patients were given 45g of specially formulated high polyphenol chocolate every day for eight weeks. A break of two weeks was followed by the volunteers being given a placebo in place of the chocolate without their knowledge. The results showed that the CFS patients reported suffering significantly less fatigue whilst eating the chocolate. They also reported that high levels of fatigue returned when the chocolate was switched for the placebo.

 

Professor Atkin said �No one has examined the effects of chocolate on CFS before and so this is a very exciting and interesting result for us." He also noted that the participants did not suffer from any significant weight gain whilst eating the chocolate.

 

Dark chocolate of the kind used in the study could benefit CFS patients in two main ways. The first, and most likely explanation for the relatively rapid reduction in fatigue, has to do with neurotransmitters. Chocolate is known to increase levels of important neurotransmitters like serotonin and dopamine which researchers believe may help CFS patients as they are associated with regulating many important biological processes such as mood and sleep, pleasure and pain. These neurotransmitters and a number of related chemicals have been shown to be low in CFS patients and a number of other interventions aimed at increasing them have also shown positive results. The perceived decrease in fatigue experienced by the study participants could be the result of improved mood and mental outlook, the benefits of better sleep quality, or a combination of these and other factors.

 

Other benefits of chocolate for CFS patients likely derive from its high polyphenol content. The dark chocolate used in this study contained 85% cocoa solids and was rich in polyphenol flavonoids. These polyphenol flavonoids are powerful antioxidant compounds that can significantly reduce cell damage from excess free radicals in the body.

 

This property of chocolate is important since research shows that excessive free radical activity, known as oxidative stress, is common in CFS patients. The reason for the oxidative stress is not known for sure but could result from infections, environmental toxins, disturbed immune system function, or a combination. An individuals ability to detoxify harmful substances and respond to physiological stressors such as these is also likely to play a role. Whatever the cause, oxidative stress can result in a large range of problems throughout the body. It can interfere with energy production in the mitochondria of every cell, it can cause the immune system to over-react producing allergies and other problems, it can interfere with the function of various enzyme systems, and in the long-term it can increase the risk of degenerative diseases such as heart disease, cancer, and Alzheimer's disease. The polyphenol flavonoids in dark chocolate could therefore act to counter these processes by virtue of their antioxidant properties.

 

It's important to note that the chocolate used in this study was a special formulation of dark chocolate which was very high in cocoa, low in sugar, and did not contain milk or milk products. It would probably not be wise for CFS patients to rush out to the store to buy a regular chocolate bar and think they are doing themselves some good. Firstly, chocolate bars contain significantly smaller amounts of the important polyphenol flavonoids. Further, regular chocolate bars generally contain vast quantities of sugar and milk products. Sugar can be bad for a number of reasons, including exacerbating hypoglycemia and encouraging the growth of unfriendly organisms such as yeasts and bacteria in the gut. CFS patients also tend to have problems with milk products and anecdotal reports suggest they tend to feel better when they are removed from the diet.

 

In conclusion, this is an important study and further research may shed more light on the exact mechanisms by which chocolate reduces fatigue in chronic fatigue syndrome patients. Unfortunately, despite the headlines of "Chocolate helps CFS patients", this is not really a green light to go out and eat copious amounts of your favourite chocolate treats. The high cocoa chocolate used in the study most likely tasted more sour than sweet!




Meetresultaten 4