Een hard matras heupen en hamstings en onderrug. Matrassen test Ikea Sultan Halberg

 

Biologisch Medisch Centrum
Behandeling CVS/ME
ATP energie
Dr Teitelbaum
Dr Meirleir
Dr Cheney
Arts Paul van Meerendonk

ADP-ATP efficiency
Mitochondrial dysfunction
HINTS
EPD Desensibilisatie
Cvs en fibromyalgie
CVS ME aantoonbaar
CVS legitiem
Research direction
CT

Virus en DNA
esme
Glutathion
Vitamine B12
Vitamine D
Zware metalen
Cadmium
FIR
Carnitine
Nac
Meetresultaten 1

Meetresultaten 2
Meetresultaten 3
Meetresultaten 4

 

Een hard matras heupen en hamstings en onderrug

Ik had de laatste jaren steeds meer last gekregen van gespannen hamstrings. En ook van wat stijfheid in mijn heupen.

Ik had continue last van mijn hamstrings en gemerkt dat met ik name na het squashen er meer last van kreeg.
Er erg vaak voor naar de fysio en massages etc geweest maar niets leek echt te helpen.

Toen ging ik een poos naar China. En daar blijken de matrassen in de hotels zo hard dat je je afvraagt of je er wel op kunt slapen. Ik had mijn gids al gevraagt naar een ander hotel vanwege het harde matras maar besloot het bij wijze van experiment toch maar te proberen. Ik kon er toch prima op slapen.

Maar niet alleen dat. Ik kreeg er ook in eerste instantie soepelere heupen van. En nog veel belangrijker voor mij mijn last van gespannen hamstings is vrijwel geheel verdwenen. Ik squash ook weer.

Ik heb er een theorie over bedacht. Er gebeuren denk ik twee dingen. Ten eerste geeft een hard matras je lichaam een massage. Je gaat op een hard matras eerder steeds in een andere houding liggen en kneed daarmee onbewust met name de heupen. Terwijl je met een zacht matras weinig vervorming geeft aan het heup gebied.

Het tweede belangrijke wat er gebeurd is denk ik dat bij het liggen op de buik, maar ook op de rug, de knieen en de hamstrings echt goed gestrekt worden op een hard matras. Op een zacht matras blijven de knieen teveel gebogen en blijven de hamstring verkort, doordat de knieen gemakkelijk in het zachte matras geduwd worden.

 

Als deze dan wat verkort zijn geraakt en je belast deze, in mijn geval met squashen, dan worden de hamstring opeens verder gestrekt dan ze kunnen en geeft het overbelastingsverschijnselen.

Onderrug

Ik wil nog verder gaan in een andere theorie maar wacht op bevestiging daar van maar het lijkt er langzaam aan te komen.

Ik heb ook last van mijn onderrug. Er is een bekende wisselwerking tussen onderrug en hamstrings. De bekendste is dat gespannen of verkorte hamstrings de onderrug belasten en in een verkeerde houding brengen. De verkorte hamstring trekt de onderrug recht terwijl deze gebogen  moet zijn. Ik hoop maar vermoet ook dat als ik nu langere tijd geen last meer heb van mijn hamstrings ik ook geen last meer heb van mijn onderrug. Het heeft denk ik jaren geduurd voor ik er last van kreeg het zal nu ook een poosje duren om er geen last meer van te hebben als de omstandigheden niet meer nadelig zijn. Het lijkt al beter te gaan.
Update: Nu zo'n zes weken later gaat het inderdaad 85 procent beter met mijn rug. (Om het maar in een percentage uit te drukken) Het gaat langzaam maar gestaag. Heb geen behoefte meer om het te laten behandelen. Het harde matras had het grootste aandeel in de verbetering. Maar ik  heb ook een Defa lordose lendesteun gebruikt oner mijn rug als ik op mijn rug lig.

Ik had verschillende lendesteunen gekocht en er zelfs een aantal laten maken maar deze beviel toch het beste. Om nog beter te werken heb ik deze dubbel gevouwen. Met twee touwtjes eromheen om het met het vouwen onstane rolletje bij elkaar te houden. En dat lag regelmatig onder mijn onderrug om mijn onderrug als ik zelf lag weer de juiste holling te geven mede door de stand van het bekken en het heiligbeen te verbeteren. Door verschillende osteopaten was geconstateerd dat dit te recht stond. Het heiligbeen wat vast zit aan het bekken hoort iets scheef te staan zodat de onderste (lende)wervels er in een vloeiende lijn op aan kunnen sluiten en de tussenwervels niet aan de voorzijde in elkaar gedrukt worden.

 

 

 

 

Precies deze werkt het beste. Er zijn nog al wat verschillende maar die werken niet zo goed als deze Defa Art.30029

Afb. 1 zoals de lendesteun gekocht kan worden met een koord eraan om het als lendesteun in de auto te gebruiken en de 2e afbeelding zoals ik hem gebruik opgerold

 


                           

 
Een matras moet niet van polyether gemaakt zijn. Dit materiaal zakt in al na enkele weken of zeker binnen enkele maanden. In tegenstelling tot polyether blijft koudschuim veerkrachtig en zijn model behouden. De hardere matrassen zijn meestal van polyether. Let er op dat het matras toch van koudschuim is gemaakt. Je kunt een verschil voelen als je het indrukt. Koudschuim heeft een echt elastisch gevoel of het nu een stevig matras is of zacht. Polyether heeft een licht schurend gevoel als je het indrukt. Net alsof je het al een beetje stuk maakt. En het heeft minder terugverende kracht.

Ik heb een heel goed stevig matras gevonden de
Sultan Heggedal van Ikea. In een aantal winkels heb ik matrassen geprobeerd met de kennis die ik al had opgedaan en deze stak er met kop en schouders bovenuit. Het hoe en waarom boeide mij niet, en ook de prijs niet. Hij is gewoon heel goed. En een 'gewoon goed' matras vinden is heel moeilijk. Er zijn er maar weinig. Voor wie echt niet, ook na een nacht slapen, tegen een stevig matras kan is misschien de Sultan Haslum een mogelijkheid. Het is een vergelijkbaar opgebouwd matras maar zachter.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kussen

Een prima hoofdkussen waar je veel minder nekklachten mee krijgt is de Silvana Purity Mancha (zonder actieve neksteun). Dat is een zwaar veren kussen. De kussens die verend zijn en je hoofd steeds omhoog duwen geven spanning in de nek. Beter is een weinig verend kussen waarop je hoofd rust. Polyester vezel kussens zijn het meest nekklachten gevend.

 

 

Matrassen test Ikea vervolg:

 

Na geheel geen last meer te hebben gehad voor langere tijd van mijn hamstrings op de Sultan Heggedal ben ik me toch iets aan het storen aan de hardheid van het matras. Ik moet zeggen het heeft mij heel goed geholpen voor mijn hamstrings en heupen maar ik ben iets last blijven houden van mijn onderrug. Ik denk dat ik het wil gaan afwisselen met een iets zachter matras nu.  

 

Ben naar Ikea geweest  in Amsterdam. Daar hebben ze erg veel matrassen liggen: 29 liggen er. In vijf rijen naast elkaar.

Heel boeiend en duidelijk wat daar uitkwam. Waarderingscijfer staat erachter.

Rij 1:

Ikea Hovag  6

Ikea amarvik  5.5

Ikea Hafslo  5.5

Ikea Sultan Fossing  7.5

*langer testen 6   polyether

Ikea Sultan Fjordgard 5.5

Ikea Sultan Elsfjord 5.5

Rij 2:

Ikea Sultan Finnvik 6

Ikea Sultan Favang 7

*Blijft een 7 maar niet meer dan dat

Ikea Sultan Fidjetun 5.5 

*Even lekker maar na wat langer liggen ga je steeds meer missen aan steun.

Ikea Hyllestad 6.5 Aangeduid met "hard"

*Door aangenaanheid stijgt hij naar een 8 om door te kort ondersteuning toch weer terug te komen op een 6.5

 

Ikea Hesseng 7 langer 7.5   Pocket Veren Polyactide vezelvulling, latex, wollen watten, paardenhaar, kokosvezels toplaag.

Aangeduid met "middelhard"

*Best prima maar nog iets hard 7 mist iets tegendruk

Rij 3:

 

Ikea Hovag 7.5 langer 7.5  langer 7 Pocket Veren

*Lekker zacht maar mist iets steun.

 

Ikea Sultan Halberg 7 langer 8 en 8.5   Pocket Veren latex toplaag Aangeduid met "middelhard"

*Zacht en toch goede onderstening 8.5 Heerlijk zacht en steun  ligt heel rustig

Ikea Sultan Hjelmas 6.5

Ikea Sultan Flataker 7 langer 6   polyether

Ikea Hesseng 6

Ikea Hyllestad 8 langer 8 nog langer 7 mogelijk te zacht te slap voor onderrug. Pocket Veren, poyether schuim en polyester watten toplaag  Aangeduid met "middelhard"

*Lijkt iets te slap voor de onderrug

Ikea Sultan Holmsjo 7.5 langer 7.5  Pocket Veren  Aangeduid met "hard"

*Te hard. Net te hard. Onrustig in rug.

Rij 4:

 

Ikea Sultan Hjartdal 7 langer 7   Pocket Veren   memory foam toplaag

*Ligt lekker maar iets steun mist

Ikea Hovag 6.5
Ikea Hamarvik 7.5 langer 6.5 bonnel veren

Ikea Kung Mynta 7

*Langzaam wordt het steeds minder goed. Te zacht en te hard tegelijk. (Bovenlaag te zacht onderlaag te hard.)

Rij 4.5: (iets verschoven rij)

Ikea Sultan Florvag 7

Ikea Sultan Fonnes 7.5 later 6.5  polyether

Ikea Bekkenstva 6

Rij 5:

 

Ikea Sultan Halberg 8 later 8 Pocket Veren  latex toplaag ook aangeduid met "middelhard"

*Ligt lekker 8.5 kan bijna niet beter. Lijkt echt het beste matras ook voor de lange duur.

Geen raar gevoel in onderrug.

Ikea Sultan Flokenes 7

*Memory foam zakt in. Onrustig steeds meer last rug.

Ikea Sultan Engenes 6

Ikea Sultan Edsele 6

 

Tijdens het testen had ik geen idee waar ik op lag.

Ongelofelijk duidelijk komt er uit dat pocket veren matrassen hier het beste uit kwamen. Zonder dat ik wist waar ik op lag zijn alle zeven die er het beste uitkwamen pocket veren matrassen. De waardering ging ook gemiddeld stijgen met  langer liggen. En ook zijn ze heel hoog: rond de 25 cm.

 

Alle matrassen die een goede eerste indruk gaven maar bij iets langer liggen duidelijk minder bevielen waren polyether matrassen.

 

Later ga ik nog proberen welke van deze 7 met nog langer liggen het beste bevalt.

Ik heb ook niet naar de prijzen gekeken.

Ik ga me er ook niet verder in verdiepen ik ga eerst deze 7 testen zonder dat ik meer van een achtergrond weet.

Sommige namen komen dubbel voor, dat had ik niet in de gaten met testen. Frappant dat  de Sultan Halberg er zonder dat ik het wist twee maal zeer goed is uitgekomen. Achteraf blijkt dat sommige matrassen in een zachte/middelharde en harde uitvoering bestaan. Ik zal kijken of dat verschil er inderdaad is.

 

Vervolg van de test, een week later. 18:00 aangekomen 21:00 bij de kassa.

Met een * zijn bij de matrassen de vervolg indrukken aangegeven.

 

Uiteindelijk kwam als beste de Sultan Halberg er uit. Aangenaam en goed ondersteunend tegelijk. Sommige matrassen waren in eerste instantie net zo aangenaam of zelfs nog aangenamer maar met langer liggen werd de waardering van de andere matrassen steeds minder. Met name de memory foam matrassen. Hoe langer je erop ligt en hoe meer het zich vormt naar je lichaam deste minder het ligt. Te kort ondersteuning dan en een onrustig gevoel.

 

De Sultan Halberg ook gekocht. Kon hem zelf meenemen. Eenmaal thuis uitgepakt en neergelegd voelde het stugger dan in de winkel. Maar na er wat op gesprongen te hebben om hem wat los te maken werd het iets beter. Het ware antwoord zou ís ochtends komen na er een nacht op geslapen te hebben: Geweldig. Heerlijk erop geslapen. De aangenaamheid en ondersteuning voelen toch bijna zoals in de winkel. Na enige weken werd de soepelheid ongeveer gelijk aan die van het matras in de winkel.

 

Het M-line memory foam matras kan weg. De Sultan Heggedal mag blijven als een soort therapeutisch matras mocht ik toch weer last krijgen van mijn hamstrings. De Sultan Halberg zal denk ik lange tijd blijven als een allround uitstekend matras.

 

Wat voor verschillen merk je met liggen:

Licht het lekker of niet.

Te hard voelt niet fijn. Te zacht neigt vaak naar tekort ondersteuning van de rug bij langer liggen.

Een rustig gevoel. Zodat je er goed op kunt ontspannen, zonder dat je lichaam aangeeft dat er iets vreemds is. Dat je lichaam zijn best moet doen om iets te corrigeren. Bijvoorbeeld de neiging om spieren aan te spannen. Goede ondersteuning van de onderrug blijkt moeilijk te zijn voor een matras en geeft veel verschillende uitkomsten.

Een favoriet matras is deels toch persoonlijk. Belangrijk is wel om er langer op te liggen. Met even liggen kom je bedrogen uit.

Nu twee maanden later nog steeds tevreden met de Halberg. Geen enkele neiging om iets anders te kopen.